1.  Általános szabályok

Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna mérkőzéseire a labdarúgás Magyarországon alkalmazott szabályai az irányadók, amelyek megfelelnek a FIFA általánosan alkalmazott szabályainak.

Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna -n egy egyesület több csapattal és több korosztályban is indulhat. Egy egyesület több csapattal is részt vehet ugyanabban a korosztályban, de egy csapat csak egy korosztályban indulhat.

 

2.  Korosztályok 

az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna-n résztvevő csapatok korcsoportok szerint kerülnek beosztásra a különböző korosztályokba.

korosztályok

 

  U6/7-es korosztály

  2010. január 1. után születettek

  U8/9-as korosztály 

  2008. január 1. után születettek

  U10/11-es korosztály 

  2006. január 1. után születettek

  U12/13-as korosztály 

  2004. január 1. után születettek

 

3.  Akkreditáció; a korosztályok ellenőrzése

Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna-n résztvevő minden csapatnak 2016. július 29-ig el kell küldenie a játékosainak listáját (név, születési idő és hely, állampolgárság) a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna szervezőbizottságának.

Az ellenfél csapat edzőjének kérésére a mérkőzés előtt minden játékosnak igazolni kell tudni magát, különös tekintettel az életkorra, fényképes személyi igazolvány, diákigazolvány, játékengedély vagy útlevél bemutatásával. Tehát minden csapat edzője felelős azért, hogy játékosai életkorát igazolni tudja. Amennyiben ezt nem teszi meg a másik csapat edzőjének felszólítására, a mérkőzés előtt, úgy az ellenfél nyeri meg a mérkőzést 3: 0 arányban. A csapatok edzőinek a mérkőzés megkezdése előtt alá kell írni a mérkőzés jegyzőkönyvén, hogy ellenőrizték a másik csapat összes játékosának azon dokumentumait, amiből az életkoruk pontosan megállapítható és “túlkorosság” miatt óvást a mérkőzés megkezdése után nem nyújtanak be.

 

4. A mérkőzések helyszínei és időpontjai

Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna a Hódmezővásárhelyi Városi Stadionban (6800 Hódmezővásárhely, Szabadság tér 66.) kerül lebonyolításra. A csoportbeosztásokról és a mérkőzések időpontjáról a nevezési határidő lejárta után küldünk tájékoztatást.

 

5. Pályák, játékterek, kapuk

 Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna-n minden pálya füves vagy műfüves borítású.
 

 

       Pályaméretek 

   U6/7 korosztály

   – 15 m× 20 m / 2×1 m-es kapu méret

   U8/9 korosztály

   – 20 m x 40 m / 3x2 m-es kapu méret

   U10/11 korosztály

   U12/13 korosztály

 

   – 35 m x 55 m / 5x2 m-es kapu méret

   – 50 m x 65 m / 5x2 m-es kapu méret

 

6. Játékidők 

A mérkőzések játékideje a csoportmérkőzések során és az egyenes kieséses szakaszban megegyező. Az egyenes kieséses szakaszban és a döntőknél nincsen hosszabbítás, azonnali büntetőrúgások döntenek döntetlen eredménynél a továbbjutásról. A büntetőrúgások lebonyolítására az általánosan bevett FIFA szabályozás az irányadó. 

 

       Játékidő 

   U6/7 korosztály

    – 1x15 perc

   U8/9 korosztály

    – 1x15 perc

   U10/11 korosztály

   U12/13 korosztály

    – 1x20 perc

    – 1x25 perc

 

7. A mérkőzések előkészületeiről és körülményeiről

Csapatlista

Az írott csapatlistát minden mérkőzés előtt át kell adni a játékvezetőnek, (csapatlista formanyomtatványokat minden csapatvezető a mérkőzésre érkezéskor kap).
A csapatok edzőinek a mérkőzés megkezdése előtt alá kell írni a mérkőzés jegyzőkönyvén, hogy ellenőrizték a másik csapat összes játékosának azon dokumentumait, amiből az életkoruk pontosan megállapítható és “túlkorosság” miatt óvást a mérkőzés megkezdése után nem nyújtanak be. Ha az ellenfél edzője a csapatlistát a mérkőzés előtt aláírásával jóváhagyta, akkor a mérkőzés után életkor ellenőrzést nem kérhet, ez alapján óvást nem nyújthat be. Minden résztvevő, a mérkőzésre benevezett játékos mezszámát fel kell tüntetni a csapatlistán.

A játékosok szereléséről

Minden játékos mezének számozottnak kell lennie, és ezen számnak meg kell felelnie a csapatlistán feltüntetett számnak. A számoknak a mez hátulján kell lenniük. Két játékos ugyanazon a mérkőzésen nem használhatja ugyanazt a számot. Ha a játékvezető úgy dönt, hogy az egyik csapatnak ki kell cserélnie a mezét (a jobb megkülönböztethetőség érdekében), akkor annak a csapatnak kell a mezét eltérő színűre lecserélnie, amelyik a mérkőzés hivatalos kiírásában másodikként szerepel. Azt javasoljuk minden csapatnak, hogy a problémákat megelőzendő gondoskodjon legalább kettő eltérő színű szerelésről minden mérkőzésre. Minden játékosnak kötelező a sípcsontvédő használata.

 

8. Maximális játékos létszám; cserék 

Egy csapat korlátlan számú játékost regisztrálhat a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna-ra. Minden regisztrált játékos pályára léphet a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna során, azonban egy mérkőzésre maximálisan 16 játékos nevezhető, és azon az egy mérkőzésen csak azon 16 játékos közül léphetnek pályára.

A mérkőzések folyamán a cserék következőképpen történhetnek:

U6/7 korosztály: 3 játékos (3 mezőnyjátékos, kapus nincs). A cserék száma korlátlan. A lecserélt játékos bármikor visszacserélhető. A cseréknél nem kell megállítani a játékot.

U8/9 korosztály: 5 játékos (4 mezőnyjátékos és 1 kapus). A cserék száma korlátlan. A lecserélt játékos bármikor visszacserélhető. A cseréknél nem kell megállítani a játékot.

U10/11 korosztály: 7 játékos (6 mezőnyjátékos és 1 kapus). A cserék száma korlátlan. A lecserélt játékos bármikor visszacserélhető. A cseréknél nem kell megállítani a játékot.

U12/13 korosztály: 9 játékos (8 mezőnyjátékos és 1 kapus). A cserék száma korlátlan. A lecserélt játékos bármikor visszacserélhető. A cseréknél nem kell megállítani a játékot.

Minden egyes cserének szabályosan, a félpályánál kell megtörténnie. Amennyiben valamelyik csapat szabálytalanul cserél, akkor a szabálytalan játékost sárga lappal kell büntetni.

 

9. Mérkőzések szabályai

A torna kezdete előtt 30 perccel a csapat név szerinti nevezési lapját a csoportvezetőnek le kell adni!

Pályára lépés feltétele: érvényes sportorvosi engedély! Ezek hiányában a játékos nem léphet pályára!

 

U6-7 korosztály (2010. január 1. után születettek)

A labdarúgás versenyszabályai érvényesek!      A különbségeket a következőkben ismertetjük:

Pályaméret: 15x20m                     Kapuméret: 2x1m                          Labdaméret: 4

Büntető terület: nincs jelölve                  

Játékidő: 10 perc/mérkőzés      Létszám: 3:3 ellen , kapus nincs

A mérkőzés szabályai

GÓL : gólt a pálya teljes területéről el lehet érni, gól után a labda lábbal hozható ismét játékba, az alapvonal mögül, ilyenkor az ellenfél a félpályáig visszahúzódva kezdi meg a labdaszerzést

LES – NINCS

PARTDOBÁS – NINCS

                 a folyamatos támadójáték érdekében a labda lapos passzal hozható játékba, amelyből közvetlenül nem lehet gólt            elérni

                az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda, játékba hozatalát

                az ellenfél játékosai a labdától 3 méterre helyezkedhetnek el

SZÖGLETRÚGÁS – NINCS, ha az ellenfélről kerül a labda az alapvonal mögé, lábbal hozható ismét játékba, az alapvonal mögül, ilyenkor az ellenfél a félpályáig visszahúzódva kezdi meg a labdaszerzést

SZABÁLYTALANSÁGOK: szabadrúgást vonnak maguk után

BÜNTETŐ – NINCS

CSERE: cserélni bármikor lehet cserénél a cserejátékosok kezet fognak egymással a lecserélt játékos bármikor visszacserélhető

TÉRFÉLCSERE – NINCS

FELSZERELÉS: a játékosok gumi-stoplis cipőben vagy torna (edző) cipőben játszhatnak „éles” stoplis cipőben tilos játszani

 

 

U8-9 korosztály (2008. január 1. után születettek)

A labdarúgás versenyszabályai érvényesek!      A különbségeket a következőkben ismertetjük:

Pályaméret: 20x40m                     Kapuméret: 3x2m                          Labdaméret: 4

Büntető terület: 6 m-re az alapvonaltól bójával jelölve                Büntetőpont: 7 m

 Játékidő: 15 perc/mérkőzés     Létszám: 4:4 ellen + kapusok

A mérkőzés szabályai

GÓL : gólt a pálya teljes területéről el lehet érni, gól után középkezdéssel indul újra a játék

LES – NINCS

PARTDOBÁS – NINCS

                 a folyamatos támadójáték érdekében a labda lapos passzal hozható játékba, amelyből közvetlenül    nem lehet gólt            elérni

                az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda, játékba hozatalát

                az ellenfél játékosai a labdától 3 méterre helyezkedhetnek el

SZÖGLETRÚGÁS: a sarokpontról történik, az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda játékba hozatalát

SZABÁLYTALANSÁGOK: szabadrúgást vonnak maguk után

BÜNTETŐ: büntetőterületen (6 méter) belüli szabálytalanságok esetén büntetőrúgás következik a büntetőpont a kapu közepétől számított 7 méterre van

CSERE: cserélni bármikor lehet cserénél a cserejátékosok kezet fognak egymással a lecserélt játékos bármikor visszacserélhető

TÉRFÉLCSERE – NINCS!

FELSZERELÉS: a játékosok gumi-stoplis cipőben vagy torna (edző) cipőben játszhatnak „éles” stoplis cipőben tilos játszani

SPECIÁLIS SZABÁLY: a labda újbóli játékba hozatala során nem továbbítható közvetlenül az ellenfél térfelére, a kapus ezt a folyamatos játék során sem teheti meg.

 

U10-11 korosztály (2006. január 1. után születettek)

A labdarúgás versenyszabályai érvényesek!      A különbségeket a következőkben ismertetjük:

Pályaméret: 35x55m                     Kapuméret: 5x2m                          Labdaméret: 4

Büntető terület: 9 m-re az alapvonaltól bójával jelölve                Büntetőpont: 9 m

 Játékidő: 20 perc/mérkőzés     Létszám: 6:6 ellen + kapusok

A mérkőzés szabályai

GÓL : gólt a pálya teljes területéről el lehet érni, gól után középkezdéssel indul újra a játék

LES:  A támadó térfélen érvényes a les-szabály!

PARTDOBÁS – NINCS

                 a folyamatos támadójáték érdekében a labda lapos passzal hozható játékba, amelyből közvetlenül    nem lehet gólt            elérni

                az ellenfél játékosai nem akadályozhatják a labda, játékba hozatalát

                az ellenfél játékosai a labdától 3 méterre helyezkedhetnek el

SZÖGLETRÚGÁS: a sarokpontról történik

SZABÁLYTALANSÁGOK: szabadrúgást vonnak maguk után

BÜNTETŐ: büntetőterületen (9 méter) belüli szabálytalanságok esetén büntetőrúgás következik a büntetőpont a kapu közepétől számított 9 méterre van

CSERE: cserélni bármikor lehet cserénél a cserejátékosok kezet fognak egymással a lecserélt játékos bármikor visszacserélhető

TÉRFÉLCSERE – NINCS!

FELSZERELÉS: a játékosok gumi-stoplis cipőben vagy torna (edző) cipőben játszhatnak „éles” stoplis cipőben tilos játszani

SPECIÁLIS SZABÁLY: a labda újbóli játékba hozatala során nem továbbítható közvetlenül az ellenfél térfelére, a kapus ezt a folyamatos játék során sem teheti meg.

 

U12-13 korosztály (2004. január 1. után születettek)

A labdarúgás versenyszabályai érvényesek!      A különbségeket a következőkben ismertetjük:

Pályaméret: 50x65m                     Kapuméret: 5x2m                          Labdaméret: 4

Büntető terület: 12 m-re az alapvonaltól bójával jelölve                              Büntetőpont: 9 m

 Játékidő: 25 perc/mérkőzés     Létszám: 8:8 ellen + kapusok

A mérkőzés szabályai

GÓL : gólt a pálya teljes területéről el lehet érni, gól után középkezdéssel indul újra a játék

LES: A nagypályás szabályok szerint!

PARTDOBÁS: A nagypályás szabályok szerint!

SZÖGLETRÚGÁS: a sarokpontról történik

SZABÁLYTALANSÁGOK: szabadrúgást vonnak maguk után

BÜNTETŐ: büntetőterületen (12 méter) belüli szabálytalanságok esetén büntetőrúgás következik a büntetőpont a kapu közepétől számított 9 méterre van

CSERE: cserélni bármikor lehet cserénél a cserejátékosok kezet fognak egymással a lecserélt játékos bármikor visszacserélhető

TÉRFÉLCSERE – NINCS!

FELSZERELÉS: a játékosok gumi-stoplis cipőben vagy torna (edző) cipőben játszhatnak „éles” stoplis cipőben tilos játszani

SPECIÁLIS SZABÁLY: a labda újbóli játékba hozatala során nem továbbítható közvetlenül az ellenfél térfelére, a kapus ezt a folyamatos játék során sem teheti meg.

 

Figyelmeztetések és a kiállítások következményei

Azok a játékosok, akik nem megfelelő felszerelésben lépnek pályára, sárgalapos figyelmeztetés után kötelesek felszerelésüket megigazítani, nyakláncukat levenni, piercingjüket leragasztani. Tilos rágógumival a pályára lépni. Azon játékos, aki a játékvezető figyelmeztetésére sem hajlandó abbahagyni a rágózást, piros lappal kiállítandó. Az ellenfél megsértése – különös tekintettel a gyalázkodó, rasszista kifejezések használatára – azonnali kiállítást von maga után. A szándékos ütés, rúgás, valamint ezeknek a kísérlete is automatikus kiállítást jelent. Köpésért szintén azonnali kiállítás jár. A mérkőzésről történő kiállítás nem jelent eltiltást a következő meccsre nézve, és a sárgalapok sem halmozódnak.

 

10. A mérkőzések szabályai a csoportmérkőzéseknél

 Az Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna-n résztvevő csapatokat négy csapatból álló csoportokra osztjuk fel. A csapatok körmérkőzést játszanak, tehát minden a csoportban résztvevő csapat játszik a vele egy csoportban résztvevő összes többi csapattal egyszer. A győzelemért három pont, döntetlen eredmény eléréséért egy pont jár a csapatnak. A vereséget szenvedett csapat nem kap pontot.

A csoportküzdelmek során legtöbb pontot elért csapat lesz az első, a második legtöbb pontot elért a második, és így tovább. Ha kettő vagy több csapat azonos pontszámot ér el a csoportküzdelmek során, akkor köztük az elsőbbség az alábbiak egymás utáni figyelembevételével dől el:

1. A két csapat egymás elleni mérkőzésének eredménye
2. Jobb gólkülönbség
3. Melyik csapat szerzett több gólt
4. Ha ezek a tényezők sem döntenek, akkor a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna Versenybizottsága sorsolás útján dönti el a helyezést.

 

11. A Torna lebonyolítása és a mérkőzések szabályai a csoportmérkőzések után

 A csoportok 1. és 2. helyezettjei az 1-8. helyért játszanak úgy, hogy az „A1” játszik a „B2”-vel a „B1” az „A2”-vel (ugyanígy a „C” és „D” csoport), ahonnan a vesztesek az 5-8. helyért játszanak tovább, míg a győztesek az 1-4. helyért küzdenek, a csoportok 3. és 4. helyezettjei ugyanebben a rendszerben játszanak a 9-16. helyért. Így minden csapat, mindkét nap 3-3 mérkőzést játszik.

 Ha ebben a szakaszban a rendes játékidőben döntetlennel végződik egy mérkőzés eredménye, akkor nincsen hosszabbítás, hanem azonnal büntetőrúgásokkal dől el a továbbjutás.

A mérkőzéseket mindenféleképpen, így rossz idő esetén is megrendezik.

 

További információk:

Bódi Attila (+36 30 9787887, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)